Σάββατο, Ιουνίου 23, 2007

Μια μέρα των ημερών νόμισα πως είχα πεθάνει


Νόμισα πως αυτός ο άνθρωπος που περιφέρεται εδώ κι εκεί με το σαρκίο μου, δεν είμαι εγώ. Αν δεν είμαι εγώ, τότε ήταν σίγουρα το περίβλημα του θανάτου μου.

Ψυχολόγοι και λοιποί εξεταστές της ψυχής, ερμηνεύουν τα συναισθήματα με έναν κρυπτογραφημένο κώδικα που αφήνει απ' έξω την ουσία των πραγμάτων. Συνομωτικά κοινωνούν μεταξύ τους την ιερή τους γνώση, η οποία βασίζεται σε έρευνες και στατιστικές, σε κανόνες και μετρήσεις. Και κυρίως στο σκοτεινό μυστικό που μοιράζονται οι εκλεκτοί γνώστες του μυστικού αυτού κώδικα. Μόνο τώρα τελευταία αρχίζουν και συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα του φωτός που πρέπει να πέφτει σε κάθε άνθρωπο ξέχωρα.

Πόσοι άραγε γνωρίζουν πως υπάρχουν γύρω στα 400 είδη ψυχοθεραπείας;

Στατιστικά, αυτή τη στιγμή ένας άνθρωπος στους τρεις θα νοσήσει απο κατάθλιψη κάποια στιγμή στην ζωή του.

Το ερώτημά μου είναι πως είναι δυνατόν η ψυχοθεραπεία στο σύνολό της να σπάζεται σε 400 ψηφίδες. Αυτός ο κατακερματισμός αναδεικνύει απο μόνος του την αποτυχία της να λειτουργήσει στο σύνολο, προσώρας. Φυσικά δεν είμαι εχθρός της ψυχοθεραπείας, τουναντίον μάλιστα. Έχω την υποψία όμως πως η ψυχοθεραπεία έρχεται να γεμίσει το τεράστιο κενό που αφήνουν οι ανθρώπινες σχέσεις, έτσι όπως εξελίχθηκαν σε μια τεχνοκρατική, ατομοκεντρική κοινωνία. Αν δεν έχω κάποιον που να εμπιστεύομαι αρκετά ούτως ώστε να πω αυτό που σκέφτομαι δίχως διασταγμούς και προσθήκες προκαταλήψεων, τότε φυσικά χρειάζομαι κάποιον που να είναι εκτός της ζωής μου για να του παρουσιάσω την πραγματική μου εικόνα. Από την άλλη πλευρά είναι αλήθεια πως οι φίλοι και οι "δικοί", ακόμα και μέσα απο σχέσεις καθ'όλα λειτουργικές, δεν επαρκούν. Κάποιος πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος για να δεχθεί όχι εμένα, αλλά το προσωπικό μου σκοτάδι. Αυτή η απελευθερωτική διάσταση στην ψυχοθεραπευτική σχέση είναι και η ουσία, νομίζω, της ψυχοθεραπείας.

4 σχόλια:

raphssodos είπε...

Αυτή η απελευθερωτική διάσταση ονομάζεται ασφάλεια. Καλησπέρα και καλή συνέχεια.

Μοιραιος Χαρακτηρας είπε...

Raphssode, καλώς με βρήκες. Ήθελα τη γνώμη σου. Εύχομαι να με επισκέπτεσαι συχνά.
:)

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν να έκανες 1-2 ποστ την ημέρα κι όχι 14. Μην καείς του σουν.

Μοιραιος Χαρακτηρας είπε...

:O

Λες να τα γραψα όλα αυτά χθες και σήμερα;

:D

Θα με έτρεχες στο πρώτο εφημερεύον νοσοκομείο (μιας που γειτνιάζουμε, θα τον έκανες τον κόπο...)

:P